lapsivuodeaika

Lapsivuodeaika

Lapsivuodeaika synnytyksen jälkeen on herkkää aikaa. Silloin perhe muuttuu ja käsillä on uusi vastasyntynyt lapsi.

Aikaisemmin meillä oli sukulaisia ja muita naisia auttamassa, että synnyttäjä ja vastasyntynyt saivat rauhassa palautua synnytyksestä, he saivat tutustua toisiinsa ihokontaktissa sängyssä juuri niin pitkään kuin halusivat. Monissa kulttuureissa tämä tunnetaan 40 päivän lapsivuodeaikana. Silloi äidin tehtävänä on vain ja ainoastaan palautua, tutustua vauvaan, luoda kiintymyssuhde ja saada imetys toimimaan.

Valitettavasti tänä päivänä vanhemmat voivat pidellä vauvaa ensimmäisen kerran, kun he saavat esikoisen eikä heillä ole tietoa vauvanhoidosta, omasta palautumisesta, uuden arjen opettelusta tai imetyksestä. Meidän tämän päivän kulttuuri jättää perheet liian yksin ja tämä näkyy usein stressinä, uupumisena ja pahoinvointina mikä heikentää kiintymyssuhdetta eikä imetyskään ei ehkä lähde käyntiin.

Toivomme, että Suomeenkin tulisi takaisin kunnollinen lapsivuodeaika, jossa syntymän jälkeinen aika pyhitetään levolle, palautumiselle, tutustumiselle ja imetykselle.

Seuraavat toimijat tarjoavat apua herkkään lapsivuodeaikaan.

Kotidoula

Kotidoula (perhedoula, äitilapsidoula, postpartum doula) auttaa perhettä asettumaan uuteen arkeen. Doula eroaa kodinhoitajasta siinä, että hän auttaa perhettä löytämään omat tapansa olla perhe ja hoitaa kodin ja lapsen tai lapset. Doula tekee kotona juuri sitä, mitä perhe tarvitsee ja sen lisäksi hän kuuntelee, keskustelee, käy läpi synnytyskokemusta ja auttaa löytämään vastauksia ja vaihtoehtoja. Doula on kumppani lapsivuodejaalle.

Doula voimaannuttaa perheen itse tekemään ja suoriutumaan arjesta ja hän auttaa perhettä heille sopivien toimintatapojen löytymisessä. Kotidoula on tehnyt työnsä hyvin, kun perhe pärjää ilman hänen apuaa.

Kotidoulapalvelua tarjoavat seuraavat toimijat:

Doules, pääkaupunkiseutu
Varataivas, pääkaupunkiseutu

Yhdistykset

ÄIMÄ ry

Äidit irti synnytysmasennuksesta.
http://www.aima.fi/

KÄPY ry
Lapsikuolemaperheet ry
http://kapy.fi/

Lisäksi

Näiden lisäksi lapsivuodeaikana apuaan tarjoavat seuraavat palvelut.

  • lantionpohjan fysioterapia
  • EFT-hoito
  • Vyöhyketerapia äidille ja/tai vauvalle mm. koliikkiin
  • Osteopatia äidille ja/tai vauvalle
  • psyykkinen apu synnytyspettymyksen jälkeen

lapsivuodeaika